Cunoscute încă din antichitate pentru calităţile lor terapeutice ieşite din comun, ouăle de prepeliţă au ajuns astăzi obiect de cercetare pentru oamenii de ştiinţă care au descoperit în ele un bogat conţinut în vitamine.
Ouăle de prepeliţă nu sunt nişte ouă obişnuite. Nici nu sunt medicamente de sinteză care să obosească ficatul, rinichii, pancreasul sau alte organe, ci sunt un produs natural. Se asimilează în organism în funcţie de nevoile acestuia, fără a-i produce uzură, ci dimpotrivă, au rol constructiv, echilibrând sănătatea întregului corp. Efectele miraculoase ale ouălor de prepeliţă sunt date de calitatea superioară a proteinei din ou şi lipsa colesterolului. Acesta este singurul ou dietetic.Conţine proteine, glucide speciale nepericuloase în diabet sau alte boli în care glucidele sunt interzise, lipide speciale fine şi lecitine, multe vitamine, săruri minerale, aminoacizi esenţiali, factori antialergici. Mai mult, ouăle de prepeliţă conţin un agent anticolesterol, care curăţă vasele sanguine de depunerile de colesterol, inclusiv pe cele cerebrale. Carnea de prepeliţă este şi ea apreciată în gastronomie. Are un conţinut scăzut în grăsimi şi colesterol, fiind recomandată mai ales celor care suferă de obezitate, colesterol mari, diabet.